Olika Stora Fåglar I Sverige

Sverige är hem för en mängd olika fågelarter, från majestätiska rovfåglar och vackra sångfåglar till förtjusande sjöfåglar och vackra måsar. Ta en resa genom Sverige och upptäck de olika fågelarter som du kan hitta i landet och som är unika för regionen och för hela världen

Olika Stora Fåglar I Sverige

Sverige är hem för en mängd olika fågelarter, från majestätiska rovfåglar och vackra sångfåglar till förtjusande sjöfåglar och vackra måsar. Ta en resa genom Sverige och upptäck de olika fågelarter som du kan hitta i landet och som är unika för regionen och för hela världen.

Måsar och tärnor

Måsar och tärnor tillhör samma fågelfamilj, Charadriidae, och båda finns i riklig mängd i Sverige! Den vanligaste typen av mås som du kan stöta på är fiskmåsen, med sin omisskännliga ljusgula näbb och ben. Tärnor, å andra sidan, är mindre och slankare, med en distinkt gaffelstjärt. Man ser dem ofta skumma över vattenytan och dyka på jakt efter mat. Båda dessa förtjusande fåglar är ett nöje att beskåda och kommer garanterat att få alla fågelskådare att le!

Rovdjur och ugglor

Sverige är hemvist för några av de mest storslagna rovfåglarna och ugglorna. Från den kraftfulla örnen till den mystiska snöugglan - dessa fåglar kommer att fånga ditt hjärta och väcka din fantasi. Gör en upptäcktsresa och utforska det fantastiska utbudet av rovfåglar och ugglor i Sverige. Håll ögonen öppna så kanske du till och med får syn på den majestätiska kungsörnen, med sin skarpa syn och imponerande vingspann. Det är något så majestätiskt och magiskt med dessa fåglar, så gå ut och ta en titt på deras skönhet i aktion!

Sångfåglar och sångsångare

Sångfåglar och sångsvanar är bland de mest trevliga och glada fåglar som finns i Sverige! Det finns en mängd kvittrande skönheter som ropar i skogarna och på ängarna runt om i landet. Från den rödbröstade flugsnapparens "tseep" till fältfågelns "tluit-tluit" finns det en stor variation av melodiska vokaliseringar att njuta av. Oavsett var du befinner dig är det troligt att du kommer att få höra några trallande melodier från dessa livliga fjädervänner. Och om du har tur kan du till och med få se några sällsynta arter av sångare, som t.ex. svartstrupig blåmes eller liten blåmes. Inget går upp mot en morgonpromenad runt en svensk sjö med en härlig kör av fågelsång i luften!

Vattenfåglar och ankor

Sverige är hemvist för några av de mest hisnande vattenfåglarna och ankorna i världen. Från majestätiska svanar och färgglada ankor till majestätiska gäss och andra vattenfåglar - dessa fåglar kommer att fängsla dig med sin skönhet och grace. Vare sig du är ute efter en fridfull morgonglidning över sjön eller en spännande jakt på ankor på kvällen, ger dessa fåglar gott om möjligheter till båda. Från den klassiska gräsand till den exotiska vipan finns det något för alla att njuta av. Så kom ner till Sverige och upptäck de härliga varianterna av vattenfåglar och ankor!

Hackspettar och duvor

Sverige är hemvist för en härlig mångfald av hackspettar och duvor. När du utforskar den svenska landsbygden kommer du garanterat att stöta på några av dessa vänliga fjädervagnar. Från den stora hackspetten och kammtiten till den spektakulärt fjäderprydda skogsduvan ger dessa fåglar lite extra charm till landskapet. Och om du har tur kan du till och med få en skymt av den svårfångade duvan, en blyg men vacker fågel som är särskilt förtjust i att gömma sig i skuggor och träd. Så håll ögonen öppna och glöm inte kameran - du vet aldrig vad du kan få syn på!

Sjöfåglar och kustfåglar

Sverige är ett paradis för fågelälskare! Vare sig du är ett fan av havs- eller kustfåglar kommer en resa till Sveriges kust att glädja dig. I skydd av de kustnära våtmarkerna hittar du flockar av omisskännliga aukar, duvor, plovers och sandpipare, för att bara nämna några. Se den ståtliga storskarven när den dyker efter fisk, eller bevittna de imponerande manövrerna av de arktiska tärnorna som sköljer över vågorna. Fåglar i alla storlekar och färger samlas vid kusten - en oförglömlig uppvisning av naturens underverk!

Frågor och svar

Vilka fåglar är störst?

I Sverige är de största fåglarna örntuppor med ett vingspann på upp till 2 meter och gyrfaloner med ett vingspann på upp till 2,5 meter.

Vilken fågel har störst vingbredd?

Den fågel som har det största vingspannet är den vandrande albatrossen, med ett vingspann på upp till 3,7 meter. Den finns i Sveriges södra hav.

Vilka fågelarter finns det?

I Sverige finns en mängd unika fågelarter. Vanliga fågelarter som förekommer i landet är örnar, ugglor, ljungpipor, falkar, mesar, finkar, svanar och änder.

Hur stora byten kan en havsörn ta?

En vuxen havsörn har varit känd för att bära byten som väger upp till 4 kg, inklusive större byten som lamm eller unga hjortar. De kan också ta mindre föremål som fisk eller sjöfåglar.