Fridlysta Blommor

Från sällsynta orkidéer till utrotningshotade tulpaner - upptäck vilka blommor som är skyddade runt om i världen. Lär dig mer om de länder som har vidtagit åtgärder för att se till att de hotade arterna i deras lokala flora bevaras och skyddas för framtida generationer

Fridlysta Blommor

Från sällsynta orkidéer till utrotningshotade tulpaner - upptäck vilka blommor som är skyddade runt om i världen. Lär dig mer om de länder som har vidtagit åtgärder för att se till att de hotade arterna i deras lokala flora bevaras och skyddas för framtida generationer.

Förenta staterna och dess skyddade blommor

USA är ett stort och varierat land med en mängd blommor som är uppskattade och skyddade enligt lag. Från ikoniska prästkragar till sällsynta vildblommor, USA har många blommor som är skyddade från kommersiell skörd och förstörelse. Till exempel är kalifornisk vallmo Kaliforniens statsblomma och skyddas av California Native Plant Protection Act, medan Franklin Tree är ett skyddat blommande träd som finns i Georgia och Sensitive Briar är en skyddad blomma som finns i sydöstra USA. Oavsett om du är en vildblomsälskare eller en ivrig trädgårdsmästare är en resa för att utforska dessa skyddade blommor ett utmärkt sätt att njuta av naturens skönhet och lära dig mer om de bevarandeinsatser som görs för att skydda dem.

Förenade kungarikets utrotningshotade flora

Storbritannien har en mängd fantastiska blommor, varav en del är listade som utrotningshotade arter. I England, Skottland och Wales finns unika, känsliga och vackra blomsterarter som hotas av klimatförändringar och sjukdomar. Från den sällsynta och svårfångade orkidén Lady's Slipper Orchid till den livfulla och slående höstkrokus finns det gott om blommor som riskerar att försvinna om de inte skyddas aktivt. Storbritanniens rika biologiska mångfald är något att värdesätta, och alla kan göra sin del för att hjälpa till att skydda vårt lands blommor!

Asiens dyrbara blomsterarter

Från saffranskrokus i Indien till förgätmigej i Kina - Asien är hemvist för några av världens mest värdefulla och vackraste blommor. Från exotiska orkidéarter i Thailand till den sällsynta röda lotusen i Myanmar. Många av dessa unika arter är nu officiellt skyddade av sina respektive regeringar i ett försök att bevara sin population och skönhet. Oavsett om du letar efter ett sällsynt fynd att lägga till i din trädgård eller helt enkelt fascineras av den fantastiska variationen av blommor över hela kontinenten, utforska Asien och dess sällsynta och vackra blommor så kommer du garanterat att bli förvånad!

Afrikas olika blomsterarter

Afrika är hemvist för några av de mest unika och varierande blomsterarterna i världen! Från tåliga suckulenter till vackra vildblommor, denna kontinent är full av livfulla färger, dofter och former. Det finns till och med några skyddade blommor, som den sällsynta och exotiska afrikanska tusensköna, som bara blommar under en kort period på våren. Sydafrikas nationalblomma, King Protea, är en fantastisk vintergrön buske med vackra flamliknande kronblad. Och den afrikanska violan, med sina djupt lila nyanser, är en favorit bland många trädgårdsmästare och naturälskare. Oavsett vart du reser i Afrika kommer du garanterat att hitta ett fantastiskt utbud av skyddade blommor som kommer att ta andan ur dig!

Australiens skyddade blomsterarter

Australien är hemvist för några av de vackraste, skyddade blomsterarterna i världen. Det är inte konstigt att Australien är känt för sin florala mångfald, från den ikoniska Waratah-växten till den unika Sturt's Desert Pea. I synnerhet kan landet skryta med en imponerande samling skyddade blommande växter. Från den sällsynta och känsliga blå damtoffeln till den livliga kungens lomatia är Australien ett paradis för blomsterälskare. Så låt inte Australiens unika och varierade flora gå ovärderad - ta dig tid att utforska och njuta av skönheten hos vårt lands skyddade blomsterarter!

Syd- och Centralamerikas utrotningshotade blommor

De vackra och exotiska blommorna i Syd- och Centralamerika är några av de mest hotade arterna i världen. Från Grandifloras ljusa och färgglada kronblad till Cattleyas känsliga blommor, blommorna i dessa regioner riskerar att försvinna. För att skydda denna känsliga skönhet har regionens regeringar genomfört bevarandeinsatser för att bevara dessa utrotningshotade blommor. Från särskilda fristäder till begränsad tillgång i vissa områden gör insatserna framsteg, men det finns fortfarande en lång väg att gå för att garantera säkerheten för dessa otroliga arter.

Frågor och svar

Vilka vårblommor är fridlysta?

I Sverige är Anemone nemorosa, Globeflower, Wood Anemone, Erythronium dens-canis och Lesser Celandine alla skyddade blomsterarter.

Får man plocka fridlysta blommor?

Nej, det är olagligt att plocka blommor som är skyddade enligt lag. I Sverige är det förbjudet att plocka vilda blommor i naturreservat, naturskyddsområden och nationalparker.

Vad innebär fridlysta blommor?

I Sverige är fridlysta blommor de arter av växter eller vilda blommor som är skyddade enligt lag och som inte får plockas eller störas. Dessa blommor är en viktig del av det lokala ekosystemet och viktiga för att bevara den biologiska mångfalden.

Vilka blommor är fridlysta i Uppland?

I Uppland är vissa arter av vilda blommor skyddade enligt lag, bland annat björnloka, fågelpersilja, vårgentiana, hembygdsört och bergsvenne.